top of page

Kalkoen van de BBQ

Over dit recept

Hoe vaak gebeurt het wel niet dat je uren tijd stopt in het maken van een kalkoen en dat deze dan te droog wordt. Deze sappige kalkoen met een krokant huidje zit boordevol smaak dankzij de Goosebumps rub en een rijke bouillon. Als je dit recept aanhoudt dan weet je zeker dat de kalkoen niet droog wordt.

Ingrediënten

  • 1 kalkoen (± 3000 g) – @beefandsteak

  • 1 ui, in partjes

  • 4 teentjes knoflook, geplet

  • 4 takjes rozemarijn

  • 100 g ongezouten roomboter

  • Jouw favoriete rub voor kalkoen. Wij gebruikten Goosebumps van The Rub Club

  • 2 blokjes kippenbouillon

  • 1,5 liter water

  • Slagerstouw


BBQ-instellingen

  • Bereiding: Indirect

  • Temperatuur: Start op 175ºC, daarna verlagen naar 150ºC


Bereidingstijd

  • Totale bereiding: ± 2,5 uur

  • Actieve bereiding: 30 minuten

Bereiding

  • Bereid de BBQ op 175 graden indirect.

  • Dep de kalkoen droog en verwijder overtollig vel.

  • Breng 1,5 liter water aan de kook en los de kippenbouillonblokjes erin op.

  • Vul de holte van de kalkoen met ui, knoflook en rozemarijn en bind de poten samen met slagerstouw.

  • Smelt de roomboter en bestrijk de kalkoen ermee.

  • Wrijf de kalkoen royaal in met de Goosebumps rub.

  • Plaats de kalkoen in een grote ovenschaal en giet de bouillon erbij, zodat hij in een laagje bouillon staat.

  • Leg de kalkoen op de BBQ en rooster hem 30 minuten op 175ºC voor een krokant huidje.

  • Verlaag daarna de temperatuur naar 150ºC en dek het borstvlees af met aluminiumfolie.

  • Gaar de kalkoen door tot een kerntemperatuur van 72ºC in het borstvlees.

  • Laat de kalkoen na het garen rusten onder aluminiumfolie voordat je hem aansnijdt.


WijnSpijs:

Kalkoen van de BBQ, dan zeggen wij, rubben maar! Een kruidige rub kan een wat neutraler stuk vlees als kalkoen zoveel smaak geven. En dus drinken we ook een wat kruidigere wijn, in dit geval een Moldavische wijn te weten deze ‘From Moldova with Love’. Het Moldavische antwoord op Bordeaux is gemaakt van typische Bordeaux druiven als Cabernet Sauvignon en Melot, maar ook met de lokale druif Fetească neagră. Vaak drink je dan een zware, wat tanineuze wijn die de kalkoen makkelijk weg kan drukken. Maar deze is al uit 2015 en de tannines zijn heel mooi rond geworden door de flesrijping. Heerlijke, warme wijn die de kalkoen zo naar binnen laat glijden.


BierSpijs:

Witbier: De frisse, kruidige en enigszins citrusachtige tonen van een witbier complementeren de malse kalkoen vaak perfect.

IMG_4295.jpg
IMG_4295.jpg

Contactgegevens

info@grillgustogirls.com

+31 6 34 00 61 93

bottom of page